Korkkikaarnalankut ovat keruuprosessin tulos, joka mahdollistaa ne lukemattomat mahdollisuudet, joissa sitä voidaan käyttää laajalti teollisuudessa, kuten esimerkiksi lattianpäällysteenä.
Korkkikaarnalankut ovat keruuprosessin tulos, joka mahdollistaa ne lukemattomat mahdollisuudet, joissa sitä voidaan käyttää laajalti teollisuudessa, kuten esimerkiksi lattianpäällysteenä.
25 vuoden kasvun jälkeen korkkitammi on valmis ensimmäiseen sadonkorjuuseen. Tämän jälkeen se tehdään uudestaan 9 vuoden välein touko-elokuussa. Tämä vuoden aika on otollisin kuorinnalle, koska silloin puun kasvu on aktiivisimmillaan ja kuoriminen helpointa.
Korkin sadonkorjuu tehdään vielä tänäänkin käsityönä, joka vaatii vuosien kokemuksen ja osaamisen ja joka usein on periytynyt sukupolvelta toiselle. Työ vaatii osaamista ja taitoa siksi , että se suoritetaan puunrunkoa vahingoittamatta.
Puuta ei koskaan kaadeta kuorintaprosessissa ja korkkikaarna aloittaa aina uuden kaarnan kasvun heti edellisen kuorinnan jälkeen. Tässä uudistumisprosessissa korkkipuun kyky sitoa CO2 itse asiassa lisääntyy.
Korkkimetsät ovat täydellinen esimerkki ympäristön ja kestävän kehityksen hyödyntämisestä - juuri se tosiasia, että yhtään puuta ei kaadeta kaarnankeruussa on ainutlaatuista luonnon hyödyntämistä ja kestävää kehitystä.
Korkkiteollisuus mahdollistaa tuhansien ihmisten työt ja asumisen näillä alueilla. WWF:n mukaan yli 100.000 ihmistä eteläisessä Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa on suoraan tai epäsuorasti riippuvainen näistä metsistä. Pelkästään Portugalissa noin 700 yritystä on tästä taloudesta riippuvainen, ja työllistää suoraan 8 300 ihmistä sekä tuhansia epäsuorasti.
1. sadonkorjuu
Noin 25 vuoden ikäinen puu on kuorintavalmis, jos sen ympärysmitta on 130 cm korkeudella 70 cm. Kuorittu korkki on tällöin vielä hyvin epätasaista.
2. sadonkorjuu
Tehdään 9 vuoden kuluttua edellisestä (aikaisintaan). Korkki ei näissä kahdessa ensimmäisessä sadonkorjuussa ole vielä kelvollista käytettäväksi pullonkorkkeihin, mutta sitä voidaan käyttää mm. lattiapäällysteissä.
3.sadonkorjuu
Seuraavan 9 vuoden jälkeen korkkitammi saavuttaa 9 vuoden sadonkorjuusyklin. Korkkitammea voidaan sen elinaikana korjata 15-18 kertaa, koska korkkitammi voi elää jopa 200 vuotta. Kolmannesta kuorinnasta lähtien korkki soveltuu myös pullonkorkkeihin.